Oportunitatea tratamentului cu aparat dentar la copii

De multe ori parintii nu stiu care este varsta potrivita pentru a incepe un tratament cu aparat dentar la copii sau sunt sfatuiti eronat sa astepte pana cand copilul schimba toti dintii de lapte.

Este oportun un prim consult ortodontic la varsta de 6-7 ani, copilului indicandu-i-se si efectuarea unei radiografii dentare panoramice, pentru a evalua pozitia dintilor definitivi aflati inca in os si spatiul pe care il au acestia la dispozitie pe arcade, chiar daca va mai dura pana la aparitia lor. Pe baza acestui consult se stabileste eventuala necesitate a unui aparat dentar si etapele tratamentului.

Aparatul dentar indicat poate fi mobil (la varste mici, de obicei pentru a largi arcadele, adica pe la 7-9 ani), sau fix. Aparatul dentar fix se poate folosi de la inceput, atunci cand pe arcade exista cel putin molarii de 6 ani si incisivii centrali.

Aparatul dentar poate rezolva urmatoarele probleme:

  • Inghesuiri dentare. In acest caz igienizarea se efectueaza dificil, pacientul fiind predispus la aparitia precoce a cariilor, retractiilor gingivale, fisurilor si abraziunilor pe dinti. Aparatul dentar este utilizat pentru a crea spatiu pe arcade si a alinia dintii, uneori fiind necesare extractii ale unor dinti definitivi, daca lipsa de spatiu este foarte mare.
  • Spatieri dentare. Pe langa aspectul inestetic, acestea predispun la aparitia retractiei gingivale si a pierderii de os la varsta adulta. Aparatul dentar este folosit pentru a inchide spatiile dintre dinti.
  • Ocluzia incorecta. Ocluzia reprezinta modul in care dintii celor doua maxilare se intalnesc. Daca ocluzia nu este corecta, cu contacte echilibrate intre dintii celor doua arcade, pot aparea dinti suprasolicitati, care vor avea fisuri, fracturi ale marginilor, abraziuni si dinti intre care nu se realizeaza contacte. Dintii neutilizati in masticatie nu beneficiaza de autocuratire, pe acestia se depune placa dentara si se formeaza tartru in exces, fiind mai expusi cariilor dentare. Aparatul dentar regleaza modul in care dintii celor doua arcade se intalnesc, astfel incat sa nu existe dinti suprasolicitati sau dinti nefolositi in masticatie.
  • Pozitia anormala a unuia dintre maxilare. Aparatul dentar corecteaza decalajele dintre maxilare, atunci cand unul dintre ele sau ambele sunt prea proeminente sau prea retrudate. Aparatul dentar intervine si in reabilitarea asimetriilor maxilare si faciale.
  • Probleme articulare sau musculare. Fortele anormale date de o muscatura incorecta se transmit musculaturii si apoi articulatiilor temporo-mandibulare. Pacientii pot prezenta dureri in regiunea fetei, gatului, capului, zgomote la inchiderea sau deschiderea gurii, devieri ale mandibulei in drumul de inchidere sau deschidere a gurii, limitari ale deschiderii gurii.

Aparatul dentar folosit de la varste mici poate modela cresterea si dezvoltarea maxilarelor si a fetei, fiind ajutat de plasticitatea osoasa si de puseele de crestere ale copilului.

In multe cazuri de inghesuire dentara, se poate recupera spatiul necesar pe arcade folosind aparatul dentar, lucru care dupa incheierea eruptiei dentare nu se mai poate obtine, fiind necesare extractii dentare pentru a alinia toti dintii pe arcade.

Un tratament precoce folosind un aparat dentar potrivit scuteste copilul de un aspect dentar si facial care l-ar putea jena si ii faciliteaza integrarea in societate. Un zambet armonios, obtinut cu ajutorul aparatului dentar, determina cresterea increderii in sine, lucru benefic in dezvoltarea personalitatii copilului si in acceptarea lui de catre ceilalti.

Copyrights © 2014: Dental Science
Designed & Developed By: Digital Moment