Ortodontie - Aparat dentar

Dr. Alina Stoianof Gheorghiu, Medic Specialist Ortodont, si echipa cabinetului nostru specializat in ortodontie va prezinta pe acest site informatii despre tratamentele ortodontice moderne si va ofera mai multe detalii despre oportunitatea tratamentului cu aparate dentare.

Ca si resursa de informare dedicata dumneavoastra, am creat si un site specializat in ortodontie: www.aparate-ortodontice.ro

Intr-o scurta introducere:

Aparatul ortodontic poate fi aparat fix sau aparat mobil

Aparatul dentar fix: este un aparat dentar care se aplica pe suprafata frontala sau linguala a dintilor. Acest tip de aparat ortodontic poate fi metalic sau ceramic (fizionomic) Aparatul fix poate fi purtat la orice varsta Aparatul fix lingual: acest aparat dentar se aplica pe suprafata interioara a dintilor. Aparatul ortodontic lingual este invizibil, tocmai datorita pozitionarii sale.

Aparatul dentar mobil: este un aparat dentar care se poarta la varste fragede si are in special un rol de influenta in dezvoltarea corecta a maxilarelor, putand avea efecte benefice si asupra aspectului facial. Unele aparate mobile pot fi cele functionale, care influenteaza in special cresterea maxilarelor, avand actiune de stimulare sau de inhibare a cresterii intr-un anumit sens.

Rezultatele tratamentului ortodontic determina o imagine de sine imbunatatita si un nivel superior de integrare sociala.

Aspectul facial poate fi imbunatatit atat in urma unui tratament ortodontic cu aparat fix metalic, ceramic sau lingual, cat si cu aparat mobil.

Prin purtarea de aparat ortodontic puteti preveni aparitia bolii parodontale ( parodontoza ).

Un aparat ortodontic reprezinta un efort minim de purtare.

Un aparat ortodontic ( aparat fix, aparat mobil, aparat lingual) reprezinta o investitie in sanatatea dumneavoastra.

Site-ul nostru va ofera informatii despre ortodontie si despre tipurile de aparate dentare, despre tratamente, despre ceea ce numim anomalii dentare sau dento-maxilare ( inghesuiri dentare, spatieri, inclinari anormale ale dintilor, incluzii dentare, pozitia sau dezvoltarea anormala a unuia dintre maxilare sau a ambelor, asimetrii faciale).

Vom prezenta in amanunt etapele de diagnosticare si tratament cu aparat ortodontic.

Va vom raspunde la intrebari despre notiunea de ocluzie dentara ( modul in care dintii superiori se intalnesc cu cei inferiori ) si consecintele care decurg in urma muscaturii incorecte.

Va vom ajuta sa va tratati daca aveti probleme de inghesuire dentara, precum si orice alta afectiune ortodontica.

Alegeti un medic specialist ortodont pentru ca are experienta necesara in a va oferi cel mai bun tratament ortodontic.

Suntem o echipa experimentata, va asteptam intr-un cabinet dotat modern, in cadrul caruia va vom oferi tratamente adaptate fiecarui pacient in parte, tocmai pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Tipuri de aparate ortodontice

Aparatul ortodontic fix metalic sau ceramic

Este cel mai intalnit si mai eficient tip de aparat folosit in tratamentul ortodontic modern, oferind rezultatele cele mai bune.

Ca si principiu general de utilizare, aparatul ortodontic fix consta in bracketuri de mici dimensiuni care se lipesc pe suprafata dintilor, acestea fiind unite si actionate prin intermediul unui arc. Pentru molari, tratamentul clasic foloseste inele metalice cimentate,dar medicul poate folosi si tuburi atasate similar cu bracketurile, aceasta tehnica reducand sensibil gradul de disconfort al pacientului si facilitand accesul in acele zone cu scopul igienizarii.

Dintii nu sunt afectati de prezenta bracketurilor, lipirea lor se face cu materiale compozite fizionomice, care nu vor cauza formarea cariilor, cu conditia ca igiena pacientului sa fie corespunzatoare.

Bracketurile ceramice, au un aspect fizionomic sporit, avand aceleasi efecte de tratament ca si cele metalice. Pretul unui astfel de aparat este putin mai mare, intrucat tehnologia de fabricatie este mai complexa.

Aparatul ortodontic lingual

Aparatele dentare linguale, cunoscute ca si aparate invizibile, sunt lipite pe partea din spate a dintilor si sunt o solutie aleasa de persoanele care nu vor sa se observe faptul ca poarta un astfel de aparat dentar.

Fiecare aparat este creat unic pentru pacient, bracketurile sunt adaptate fiecarui dinte.

Aparatele ortodontice linguale au costuri semnificativ mai mari, tocmai din cauza unui proces de fabricatie mult mai complex.

Va recomandam in cazul tehnicii linguale aparatul INCOGNITO, care prezinta o serie de avantaje notabile:

- documentare si filosofie de tratament foarte bune, cu rezultate urmarite de peste 10 ani;

- calitatea germana a aparatului (producatorul german ofera un foarte bun suport tehnic);

- bracketurile sunt personalizate si realizate dintr-un aliaj de aur cu un grad mare de biocompatibilitate;

- arcurile sunt adaptate fiecarui caz in parte.

Aparate mobile si functionale

Aparatele ortodontice mobile, precum si cele functionale, sunt recomandate exclusiv copiilor, in special cat timp exista dintii de lapte pe arcade.

Utilizarea aparatelor mobile are ca scop stimularea cresterii arcadelor, intrucat faciliteaza alinierea dentara si totodata corecteaza anumite anomalii dentare sau osoase.

Aparatele mobile reprezinta un tratament reusit numai daca sunt purtate zilnic in conformitate cu indicatiile medicului ortodont, un anumit numar de ore pe zi.

In mod particular, aparatele ortodontice functionale ajuta la stimularea sau inhibarea cresterii unuia dintre maxilare, sau la corectarea unor obiceiuri, precum respiratia orala (pe gura), sugerea degetelor, deglutitia cu interpunerea limbii intre arcade. Totodata au efect de modelare si corectare a anumitor dezechilibre ale musculaturii faciale.

Aparatele de contentie

Aparatul de contentie se foloseste in ultima etapa a tratamentului ortodontic, pentru a stabiliza pozitia nou obtinuta a dintilor.

Durata purtarii acestor aparate de contentie depinde de tipul anomaliei care a fost tratata, varsta pacientului si modul in care a fost realizat tratamentul.

Aparatele de contentie pot fi fixe (o sarmulita lipita pe spatele dintilor) sau mobile (aparat mobil de contentie sau gutiera).

Copyrights © 2014: Dental Science
Designed & Developed By: Direct SEO