1. Home
  2. Articole
  3. Aparatul dentar la copii

Aparatul dentar la copii

De multe ori, părinții nu știu care este vârsta potrivită pentru a începe un tratament cu aparat dentar la copii sau sunt sfătuiți eronat să aștepte pâna când copilul schimbă toți dinții de lapte.

Este oportun un prim consult ortodontic la vârsta de 6-7 ani, copilului indicându-i-se și efectuarea unei radiografii dentare panoramice, pentru a evalua poziția dinților definitivi aflați încă în os și spațiul pe care îl au aceștia la dispoziție pe arcade, chiar dacă va mai dura până la apariția lor. Pe baza acestui consult, se stabilește eventuala necesitate a unui aparat dentar și etapele tratamentului.

Aparatul dentar indicat poate fi mobil (la vârste mici, de obicei pentru a lărgi arcadele, adică pe la 7-9 ani) sau fix.

Aparatul dentar fix se poate folosi de la început, atunci când pe arcade există cel puțin molarii de 6 ani și incisivii centrali.

Aparatul dentar poate rezolva următoarele probleme:

  • Înghesuiri dentare: în acest caz, igienizarea se efectuează dificil, pacientul fiind predispus la apariția precoce a cariilor, retracțiilor gingivale, fisurilor și abraziunilor pe dinți. Aparatul dentar este utilizat pentru a crea spațiu pe arcade și a alinia dinții, uneori fiind necesare extracții ale unor dinți definitivi, dacă lipsa de spațiu este foarte mare.

  • Spațieri dentare: pe lângă aspectul inestetic, acestea predispun la apariția retracției gingivale și a pierderii de os la vârsta adultă. Aparatul dentar este folosit pentru a închide spațiile dintre dinți.

  • Ocluzie incorectă. Ocluzia reprezintă modul în care dinții celor două maxilare se întâlnesc. Dacă ocluzia nu este corectă, cu contacte echilibrate între dinții celor două arcade, pot apărea dinți suprasolicitați, care vor avea fisuri, fracturi ale marginilor, abraziuni și dinți între care nu se realizează contacte. Dinții neutilizați în masticație nu beneficiază de autocurățare, pe aceștia se depune placa dentară și se formează tartru în exces, fiind mai expuși cariilor dentare. Aparatul dentar reglează modul în care dinții celor două arcade se întâlnesc, astfel încât să nu existe dinți suprasolicitați sau dinți nefolosiți în masticație.

  • Poziția anormală a unuia dintre maxilare. Aparatul dentar corectează decalajele dintre maxilare, atunci când unul dintre ele sau ambele sunt prea proeminente sau prea retrudate. Aparatul dentar intervine și în reabilitarea asimetriilor maxilare și faciale.

  • Probleme articulare sau musculare. Forțele anormale date de o mușcătură incorectă se transmit musculaturii și apoi articulațiilor temporo-mandibulare. Pacienții pot prezenta dureri în regiunea feței, gâtului, capului, zgomote la închiderea sau deschiderea gurii, devieri ale mandibulei în drumul de închidere sau deschidere a gurii, limitări ale deschiderii gurii.

Aparatul dentar folosit de la vârste mici poate modela creșterea și dezvoltarea maxilarelor și a feței, fiind ajutat de plasticitatea osoasă și de puseele de creștere ale copilului.

În multe cazuri de înghesuire dentară, se poate recupera spațiul necesar pe arcade folosind aparatul dentar, lucru care după încheierea erupției dentare nu se mai poate obține, fiind necesare extracții dentare pentru a alinia toți dinții pe arcade.

Un tratament precoce folosind un aparat dentar potrivit scutește copilul de un aspect dentar și facial care l-ar putea jena și îi facilitează integrarea în societate. Un zâmbet armonios, obținut cu ajutorul aparatului dentar, determină creșterea încrederii în sine, lucru benefic în dezvoltarea personalității copilului și în acceptarea lui de către ceilalți.