1. Home
  2. Articole
  3. Lucrări protetice

Lucrări protetice

Acestea sunt de mai multe feluri, în funcție de numărul de dinți pe care îi înlocuiesc și de modul de fabricație. Lucrările protetice sunt fixe și mobile.

Lucrări protetice dentare fixe

Sunt reprezentate de coroane și punți și sunt cimentate pe dinți.

Coroanele dentare

II. Sunt dispozitive protetice care acoperă un singur dinte.

II. Medicul stomatolog decide împreună cu pacientul acoperirea unui dinte atunci când:

  • dintele prezintă o obturație prea mare, care îi subminează rezistența;
  • dintele prezintă fractură coronară;
  • se folosește în ancorarea unei punți dentare;
  • protejează un implant dentar;
  • corectează o anomalie de formă, culoare, poziție a unui dinte;

Coroanele dentare sunt niște proteze unidentare ce pot fi realizate din mai multe materiale.

În prezent, datorită preocupării tot mai mari pentru o estetică asemănătoare dinților naturali, se folosesc cel mai frecvent coroanele din zirconiu integral, ceramică pe suport de zirconiu sau coroanele integral ceramice. Pe lângă estetica deosebită, acestea conferă și rezistența necesară.

Mai puțin folosite sunt coroanele din ceramică pe suport metalic (coroane metalo-ceramice) din cauza esteticii mai puțin satisfăcătoare pentru pacientul modern, dar și acestea conferă o rezistență foarte bună.

Punțile dentare

Sunt proteze dentare fixe care tratează lipsa unuia sau mai multor dinți, fiind ancorate pe dinții restanți vecini, prin cimentare, dinții pe care se ancorează fiind numiți dinți stâlpi.

Atunci când se pierde un dinte, dinții vecini tind să migreze, să se încline spre breșa edentată, iar dinții de pe arcada antagonistă tind să ocupe și ei breșa prin deplasări verticale.

Puntea dentară este un tip de proteză dentară fixă care reface morfologia arcadelor atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți și împiedică deplasarea nedorită a dinților vecini și antagoniști;

Consecințele migrării dinților atunci când există o breșă edentată neprotezată sunt:

  • inflamație gingivală, retracție gingivală, resorbție osoasă.
  • afectare a musculaturii și a articulației temporo-mandibulare datorită dezechilibrelor create.

Dezavantajul punților dentare este reprezentat de necesitatea devitalizării și șlefuirii dinților vecini, fapt care poate fi evitat prin utilizarea unui implant dentar.

Lucrări protetice mobile sau mobilizabile

Protezele dentare parțiale presupun prezența în cavitatea orală a cel puțin unui dinte restant.

Chiar dacă mai există dinți restanți în cavitatea orală, aceștia pot fi insuficienți sau nefavorabil dispuși, astfel încât nu se poate folosi o proteză dentară fixă.

În prezent, protezele mobile clasice au pierdut mult teren din cauza utilizării tot mai frecvente a protezelor pe implanturi.

Atunci când situația nu permite folosirea implanturilor, în funcție de particularitățile cazului, se mai pot folosi: proteze scheletate, proteze pe magneți, proteze ancorate pe capse.