1. Home
 2. Servicii
 3. Ortodonție

Ortodonție

Aspectul facial poate fi îmbunătățit atât în urma unui tratament ortodontic cu aparat fix metalic, ceramic sau din safir, cât și cu aparat mobil.

Dr. Alina Gheorghiu, Medic Specialist Ortodont, și echipa cabinetului nostru specializat în ortodonție, vă prezintă pe acest site informații despre tratamentele ortodontice moderne și vă oferă mai multe detalii despre oportunitatea tratamentului cu aparate dentare.

Aparatul ortodontic poate fi aparat fix sau aparat mobil.

tipuri de aparate ortodontice
 • Rezultatele tratamentului ortodontic determină o imagine de sine îmbunătățită și un nivel superior de integrare socială.
 • Aspectul facial va fi îmbunătățit, atât în urma unui tratament ortodontic cu aparat fix metalic, ceramic sau din safir, cât și cu aparat mobil, atunci când este cazul.
 • Prin purtarea de aparat ortodontic puteți preveni apariția bolii parodontale (parodontoza).
 • Un aparat ortodontic reprezintă un efort minim de purtare.
 • Un aparat ortodontic (aparat fix, aparat mobil, aparat lingual) reprezintă o investiție în sănătatea dumneavoastră.

Te recunoști într-una dintre aceste situații? Dacă răspunsul este afirmativ, te rugăm să ne contactezi pentru o consultație de ortodonție!

Tipuri de aparate ortodontice

Aparatul ortodontic fix metalic, ceramic sau din safir

Este cel mai întâlnit și mai eficient tip de aparat folosit în tratamentul ortodontic modern, oferind rezultatele cele mai bune.

Ca și principiu general de utilizare, aparatul ortodontic fix constă în brackets de mici dimensiuni care se lipesc pe suprafața dinților, aceștia fiind uniți și acționați prin intermediul unui arc. Pentru molari, tratamentul clasic folosește inele metalice cimentate, dar medicul poate folosi și tuburi atașate similar cu brackets-ii, această tehnică reducând sensibil gradul de disconfort al pacientului și facilitând accesul în acele zone cu scopul igienizării.

Dinții nu sunt afectați de prezenta brackets-ilor, lipirea lor se face cu materiale compozite fizionomice, care nu vor cauza formarea cariilor, cu condiția ca igiena pacientului să fie corespunzătoare.

Brackets-ii ceramici și din safir au un aspect fizionomic sporit, avand aceleași efecte de tratament ca și cei metalici. Prețul unui astfel de aparat este puțin mai mare, întrucat tehnologia de fabricație este mai complexă.

Aparate mobile și funcționale

Aparatele ortodontice mobile, precum și cele funcționale, sunt recomandate exclusiv copiilor, în special cât timp există dinții de lapte pe arcade dar au eficiență limitată și se folosesc mai ales la vârsta de 7-8 ani.

Utilizarea aparatelor mobile are ca scop stimularea creșterii arcadelor, întrucât facilitează alinierea dentară și totodată corectează anumite anomalii dentare sau osoase.

Aparatele mobile reprezinta un tratament reusit numai daca sunt purtate zilnic în conformitate cu indicațiile medicului ortodont, un anumit număr de ore pe zi.

În mod particular, aparatele ortodontice funcționale ajută la stimularea sau inhibarea creșterii unuia dintre maxilare, sau la corectarea unor obiceiuri, precum respiratia orala (pe gura), sugerea degetelor, deglutiția cu interpunerea limbii între arcade. Totodată au efect de modelare și corectare a anumitor dezechilibre ale musculaturii faciale.

Alignerele - metoda de a purta un aparat ortodontic invizibil pentru cei din jur, cu rezultate excepționale estetice și funcționale

Ce reprezintă alignerele dentare?

 • Alignerele sunt un sistem de gutiere transparente care corectează problemele de aliniere dentară şi ocluzie (muşcătură), cu disconfort minim faţă de aparatele ortodontice clasice.
 • Ele nu sunt vizibile, astfel încât cei din jur nu ştiu că porţi un aparat dentar.
 • Tratamentul este complet digitalizat, de la amprentarea arcadelor până la realizarea alignerelor şi este personalizat.
 • Vizitele la clinică sunt mai rare decât pentru un aparat ortodontic clasic, pacienţii nefiind nevoiți să vină la control lunar, ceea ce este de ajutor dacă locuiesc în alte oraşe sau în străinătate.
 • Pot fi folosite atât de copii, cât şi de adulţi.
 • Alignerele se îndepărtează în timpul meselor, astfel încât nu există restricţii alimentare ca în cazul aparatelor fixe cu brackets.
 • Sunt mult mai confortabile față de brackets şi arcurile aparatelor fixe.
 • Costurile şi rezultatele sunt perfect predictibile de la început.

Aparate de contenție

Aparatul de contenție se folosește în ultima etapă a tratamentului ortodontic, pentru a stabiliza poziția nou obținută a dinților.

Durata purtării acestor aparate de contenție depinde de tipul anomaliei care a fost tratată, vârsta pacientului și modul în care a fost realizat tratamentul.

Aparatele de contenție pot fi fixe (o sârmuliță lipită pe spatele dinților) sau mobile (aparat mobil de contenție sau gutieră).

Cazul I

Înainte de tratamentul ortodontic

Rezultate tratament ortodontic

Caz II

Înainte de tratamentul ortodontic

Rezultate tratament ortodontic

Pentru alte exemple concrete din cazuistica Dr. Alina Gheorghiu, vă rugăm să descărcați acest fișier.